sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Chilen keikka 2015


Vajaan kolmenviikon reissu Chileen on takana ja paluu arkeen on edessä. Chile oli kokonaisuutena hieno kohde ja parasta tarjontaa edusti luonto = vuoristo ja erityisesti tulivuoret, kasvillisuus, vesistöt ja ilmasto. Melonnallisesti vesitilanne ei ollut parasta mitä olisi voinut olla, mutta pääsimme kuitenkin usealle eri joelle melomaan. Kuiva- ja kuuma kesä oli laskenut jokien virtaamat normaalitason alapuolelle. Paikka on kuitenkin vähän ylihypetetty melonnallisesti vaikka vesitilanne olisi ollut parempikin.

Chilen luontoa parhaimmillaan Comguillon kansallispuistossa Llaima tulivuoren läheisyydessä

Araucaria metsää Conguillossa


Matkareittimme oli lentäen Helsingistä Madridin ja Santiagon kautta Temucoon, josta bussilla Puconiin. Kajakit, melat ja majoitus oli Pucon kayak hostellista. Hostellista sai kätevästi ostettua shuttle kyytejä eri joille ja pidemmille etapeille sai vuokrattua auton kätevästi. Hostellin majoitus ja ruuat oli ihan ok, mutta valuuttakurssin soveltaminen ja varausmuutoksien tuomat kulut tosin aiheuttivat vähän ihmetystä.

Pucon kayak hostelPuconin kaupunki on yksi sousittuja turistikeskuksia ja tarjoaa paljon aktiveetteja sekä hyvät palvelut. Melontajokia löytyy useita 2h matkan etäisyydellä, joten kaupunki on oivallinen tukikohta melontatripille. Lähialueella on useita kansallispuistoja, joista löytyy reittivaihtoehtoja kävelyyn ja pyöräilyyn. Vaikka bussit alueella kulkee ja kyyti on halpaa, vuokra-auto helpottaa liikkumista ja tuo vapautta olemiseen. Seuraavalle matkalle ottaisimmekin auton koko ajalle vaikka majoituksesta tinkimällä.

Puconin keskustaa ja taustalla alueen maisemaa dominoiva Villarrican tulivuori. Tulivuori muuttui todella aktiivseksi kun saavuimme kaupunkiin ja vuoren huipulle kiipeäminen oli kielletty.

Maisemia Huequehuen kansallispuistosta San Sebastianin toppiin johtavalta polulta

Pyöräilyä Rio Turbion kallioilla

Sitten muutama sana ja ruutu melotuista joista:

Ylä Trancura

Parin tunnin runi, joka päättyy kayak hostellille. Pari nelosta ja yksi reilu vitonen sekä useita kolmosen koskia.

Sam alkuosan koskissa

Paula boofaa hauskaa droppia taustalla Villarrica. 

Paula ja Sam tarkastelemassa Salto Marimania, joka on pätkän isoin koski ja oli myös portage.

Jännittävä Last Laugh
Ala Trancura

Kahden tunnin pätkä, joka alkaa kayak hostellilta. Kolmosen lepposia koskia ok maisemissa.Ala Trancuran paras koski
Rio Liucura "play run"

15 min ajomatka hostellilta joelle, jossa pelipaikka akanvirralla. Ei toiminut hyvin tällä virtaamalla. Noin 1,5h leppoisaa melontaa ja joki yhtyy Trancuran alapätkään.Rio San Pedro

Kayak hostellilta parintunnin ajomatkan päässä oleva yli 20 km pätkä, joka tarjoaa muutamia kolmosen isovetisiä koskia ja yhden nelkun, jossa kookas hontto. Melottiin pätkä pelipaateilla surffipaikkojen toivossa, mutta ei löytynyt kuin yksi kohtuullinen aalto akanvirralla.

Kajakkien desifiointia ennen melontaa leväkasvuston leviämisen estämiseksi.

Put in

Runin koskia

Paula ottamassa kiinni aaltoja 
Rio Fuy alapätkä

Fuy löytyy myös parin tunnin ajomatkan päässä hostellilta. Harmiksemme Fuy:n vesi oli niin matalalla, että emme päässeet melomaan yläpätkää, jossa olisi ollut muutama hyvännäköinen droppi. Keskipätkä sisältää isoja droppeja ja vitosen kanjonin. Meloimme kanjonin lopusta parin tunnin pätkän hauskaa read and run koskea. Kävimme toki tarkastelemassa myös kanjonin entry vesiputousta, joka on yli 12m korkea ja niskalle pitää seal launchata reilusta viidestä metristä. Jäi haaveeksi :)

Kanjonin entry-putouksen seal launch paikka

Itse putous, jota ei käytännössä nähnyt tämän paremmin jyrkkien rantojen takia
Kanjonin jälkeinen put in

Read and run koskea
Rio Palguin, yläpätkä

Vajaan tunnin päästä hostellilta löytyy hyvä nelosen vesiputoussetti, joka taatusti saa hymyn naamalle. Reissumme ehdottomia helmiä, jonka meloimme kolmeen eri kertaan. Pätkä sisältää neljä eri droppia joista kaksi ensimmäistä on noin 3-4m korkeita, kolmas vertikaaliputous noin 7m ja viimeinen kapea ränni noin 3m. Droppien välissä on pieniä koskia ja lyhyet altaat. Opaskirjan mukaan yläpätkä on paljon pidempi, mutta paikallisten mukaan tähän pätkään sisältyy kaikki parhaat palat ja kävelyshuttle on lyhyt autolle.

Put in
Action alkaa heti put innistä. Sam tupladropin ykkösessä.
Puconissa töissä oleva nuori jenkki boofaa tyylikkäästi tupladropin kakkosen
Kirjoittaja ja runin kakkosdroppi
Paula runin hienoimmassa putouksessa

Kirjoittaja ja helmiputous
Tyypillistä ylä Palguinia
Paula ja viimeinen hiukan ahdas droppi
Tämä pätkä oli aina aftreroluiden arvoinen. Kuvassa hostellin omistaja David ja melontamatkalla ollut Sam
Vesiputouksetkin voi hävitä. Tässä kuva Palguinin keskipätkän kuuluisasta 18m putouksesta joka oli edellisenä talvena hävinnyt. Ilmeisesti suurien vesimassojen ja kallioperän liikehdinnän takia vesi meni nyt välialtaan kohdalta syvään luolaan. Myös joissakin muissa melontapaikoissa oli tapahtunut muutoksia ja vesi oli etsinyt uuden reitin kallionalta.
Rio Truful Truful

Reilun parintunnin ajomatkan päästä hostellilta löytyy Rio Truful Truful, joka virtaa Llaima tulivuoren syleilyssä. Joelle mentäessä voi nähdä mitä vuonna 2008 ollut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan. Joessa on 9km mittainen melontapätkä, joka on jatkuvaa kolmosen koskea. Loppuosassa on reilun vitosen osio, joka on helppo kantaa ohitse. Pätkä on nopea ja akanvirtoja ei juuri ole. Hauskaa read and run melontaa, kun tietää missä on portagen viimeinen akanvirta.


Truful Truful put in

Read and run

Paula nautiskelee Truful Trufulista
Tässäpä paketti Chilestä, jota voi suositella käyntikohteeksi kokonaisuutena ja jos työt sen sallii niin ajakohdaksi joulu- tai tammikuu melontaa ajatellen. Pahoittelen joidenkin kuvien heikkoa laatua vesipisaroiden ja ylivalottumisten takia. Yritän saada myös elävää kuvaa pätkittyä ainakin Trancuralta ja Palguinilta, mutta katotaan tuleeko siitä mitään. Alla vielä kuva hyvästä opaskirjasta Chileä ajatellen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti