tiistai 8. syyskuuta 2015

Enskaa Björkliden - Narvik akselilla

Ajankohta syksyiselle pyöräilyreissulle Pohjois-Ruotsiin- ja Norjaan näytti ennakkoon sääennusteiden mukaan märälle ja liukkaalle. Onneksi, kun istuimme autossa keula kohti Björklideniä rupesi ennusteet muuttumaan parempaan suuntaan. Aikaa oli kolme päivää ja "main plan" oli ajaa pari päivää enskaa Ruotsin Björklidenissä ja Norjan Narvikissa sekä lopuksi vähän meloa jos melottavaa löytyy. Melottavaa ei tällä kerralla etsimästämme paikasta löytynyt, mutta enduroa siitäkin edestä. Ajoimme kolme eri kohdetta joista tarkempaa koodia ja kuvia seuraavassa. Aluetta voi suositella enduropyöräilyyn lämpimästi. Alla olevista stooreista löytyy karttalinkit lähtöpaikoille. Tarkemmat polut on haarukoitavissa parhaiten tunturikartoista.

Låktajåkka, Björkliden

Rengasreitti, joka sisälsi noin 3km pääosin ajettavan nousuosuuden päättyen Låktajåkkan tunriasemalle, josta oli noin 9 km alamäkilasettelu Björklideniin. Vauhdikasta read and run polkua, jota ei pieni kosteus haitannut. Lopun "kruunasi" 20km polkeminen vastatuuleen pikitietä takas autolle.

Nousuosuudella, joka oli pääosin poljettavaa

Tuturipuron ylitystä nousuosuudella

Alamäkiosuuden aloitus Låktajåkkan tunturiasemaltaSää selkeni alaspäin tullessaReinnesfjellet, Narvik

Kalliotunturitraili, jota on hehkutettu eri foorumeilla. Tunkkasimme tunturin pohjoispään p-paikalta tunturin laelle merkittyä reittiä pitkin. Edellisen yön sade oli onneksi kuivunut siten, että kalliota pitkin valuvat liukkaat vesivanat oli erotettavissa. Kuivuus oli tärkeää alas ajaessa, mutta myös ylöspäin tunkatessa, koska rinne oli välillä aika jyrkänoloista. Tunturin laki oli suht tasaista kalliota muutamine kalliolampineen. Ihastelimme huipulla maisemia parin pyörähdyksen verran ennen alas ajoa tunkkausreittiä pitkin. Kovinkaan kovaa ei alaspäin tultu, koska droppien ja vesivanojen suhteen piti olla tarkkana. Vasta loppuosan selkeällä polku-uralla pystyi vetämään enemmän jarut auki. Eritoten maisemallisesti hieno pätkä, jonne kannattaa mennä vain kuivalla kelillä.

Reitin lähtöpaikka
Tunkkauksen puoliväli, suhteellisen maassiivista kalliota 

Kohti huippua

Kruisailua topissaPieni droppi alastullessa

Spessu huutaa leipää


Trollsjön, Björkliden

Kolmannen päivän melontaseikkailun jälkeen kävimme ajamassa lyhyen Trollsjön polun, jonka lähtöpaikka on sama kuin Låktajåkkan. Reitti ei tarjonnut hirmuista korkeuseroa, mutta peikkomainen maisema sekä kovapohjainen polku oli käymisen arvoinen ennen paluumatkaa.


Leirissä Låktajåkkan ja Trollsjön lähtöpaikalla

2 kommenttia:

  1. Jokos Jykä on hitsaillut teille talven varalle tällaiset: https://www.youtube.com/watch?v=Tz5iiQvMxpw

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän Jykä tuollaisen tekaisisi, eikä tarviis niin paljon lapiota heiluttaa talvella

      Poista