tiistai 22. toukokuuta 2012

Koskimelontaa Venäjän Karjalassa 2012


Viime keväänä ja kesänä kävimme Paulan kanssa melomassa freestyleä Tivdiassa ja Shualla. Näillä reissuilla näimme hienoja Karjalan koskia ja saimme informaatiota muista koskipaikoista reitin varrella. Tänä keväänä kalenterissa oli merkintä Tivdian freestylekisasta, mutta lisänä ennen paikalle menoa oli laskumelontaa Karjalan koskissa. Saimme houkuteltua mukaan myös Karttusen Juuson, jolle melonta Karjalan koskissa oli ollut haave viime syksystä lähtien.

Juuso teki hyvän videon reissusta ja tässä linkki videoon:
http://vimeo.com/43423344

Ensimmäiset melonnat otettiin Tohmajoen Ruskealan koskissa, jotka ovat noin 35 km rajalta Sortavalan suuntaan. Paikka on oikeastaan whitewater park, koska tien vierestä löytyy kolme laskettavaa linjaa luiskasta parinmetrin droppiin. Paikka vaatii paljon vettä, että kaikki linjan on melottavissa. Koska kevään vesi tilanne oli hyvä saimme nautiskella kaikista linjoista.  Lisäsksi noin kilsa alavirtaan löytyy vielä border drop, joka tippuu könkäänä noin 6m. Koski vaatii paljon vettä ja se tippuu kiville ja matalaan veteen. Border droppia ihailtiin mennessä rannalta, mutta tulomatkalla Juuso uhmasi rankaa ja pehmytkudosta poksauttamalla dropin tyylikkäästi alas.

Ruskealan luiska

Ruskealan droppi

Koskien alapuolella on hyvä tauko- ja parkkipaikka
Juuso jyräyttää border dropin
Ruskealasta suuntasimme Läskelään, jossa on varsin jähmeä Jänisjoen Läskelänkoski voimalaitoksen vieressä. Koskenniskalla on patoluukut joista ei pääse melomalla läpi. Kosken melominen on kuitenkin mahdollista luukkujen alapuolelta. Tällä virtaamalla lähdimme laskemaan koskea siten, että lähtö olisi tapahtunut oikealta rannalta, jotta alakönkään niskalla olisi saanut linjan johon olisi ollut pakko osua. Kun kamat päällä ja kajakit olalla käveltiin kohti lähtöpaikkaa, voimalaitoksen vartija oli sitä mieltä, että täältä ei melomaan lähdetä. Lähtö olisi sallittu vasemmalta rannalta, mutta linjan saaminen sieltä näytti mahdottomalta. Koski jäi huutamaan nimeä seuraavaan kertaan.

Laatokan rannalla vietetyn yön jälkeen oli vuorossa Koirinojan poksdrop. Koski alkoi kapealla luiskalla ja lopussa oli hieno reilu 2m droppi. Kerrassaan upea paikka jota vedettiin useaan kertaan.

Maisemia eka yön leiripaikalta Laatokan rannalta
Käynnissä oli hanhien kevätmuutto. Näimme tuhansia hanhia erikokoisissa parvissa.


Juuso Koirinojan poksdropissa


Paula
Action!

Koirinojan jälkeen meloimme Tulemajoen koskea Laatokan rannan tienvieressä, joka osoittautui vauhdikkaammaksi kuin miltä se näytti etukäreistarkastelussa 150m päästä. Könkään alla oli havaittavissa actionia.

Tulemajokea


Kävimme tsekkaamassa myös Uuksujoen paria koskea voimalaitoksien kohdalla. Voimalatoksien valvoja oli tiukasti sitä mieltä, että melominen on laitonta ja vaarallista. Sitten sitten suuntasimme kovin odotuksin kohti Tivdian aaltoa. Matkalla käytiin parilla vesiputouksella, joista Kivachin putoukset olisi olleet mainiossa laskukunnossa, mutta alueen lipunmyyjä ilmoitti, että se on laitonta. Kun viimein pääsimme perille Tivdiaan oli yllätys melkoinen, koska aalto oli täysin sileä. Runsas sadejakso, joka palautti vedet nousuun Suomessakin oli saanut Tivdiassakin veden takaisin nousuun ja aallon sileäksi. Joessa oli onneksi mainio pieni hontto, jota päästiin melomaan aallon toimivuutta odotellessa. Kolmen päivän odottelun jälkeen ei veden korkeudessa tapahtunut suuria muutoksia ja päätettin lähteä takaisin Suomeen Neitikoskelle jossa aalto toimii. Harmillisesti Tivdian aalto ei toiminut, mutta reissu oli hieno ja kelit suosi koko viikon ajan auringon paisteella. Toivottavasti ensi vuonna vettä ei ole ihan näin hirveesti. Reissulta kuvattiin myös elävää kuvaa ja kun Juuso saa valmiiksi pätkän editoitua, laitan sen tänne blogiin.

Tivdian aalto, jossa ei pito riittänyt melomiseen


Paula Tivdian mainiossa hontossa

Honttoon oli pieni, mutta toimiva akanvirta

Paula ländää volttia

Phonixin virittelyä

Juuso lataa taivaalle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti